Falsk marknadsföring

Det råkade vi ut för en del i Thailand!!
De flesta av oss såg fram emot elefantridning och lite snorkling.

På "vår" gata, på hotellet och på stranden var det stånd uppsatta med 1000-tals broschyrer om olika utfärder, äventyrresor och safari. Vi tittade och valde och tyckte...............trodde vi var smarta som hittade utfärder som inte arrangerades av resebolaget!! Och det var mycket billigare!!
Efter mycket väljande och i samråd valde vi sen ett bolag" Bang Pae safari, för det såg så bra ut och innehöll allt det vi ville göra och vi slapp jobbiga promenader för O:s skull.


Det som står ovan stämmer visserligen..................vi glömmer det aldrig!!

Visst ser det toppenmysigt ut!!

Det var elefant ridning, till ett vattenfall och där man tittade på gibbonsapor och därifrån åkte man buffelkärra till gummiträdsodling, sen paddlade man kanot genom djungeln till uppsamlingsplatsen...............trodde vi...............

Så vi slog till och prutade ner priset 200baht/pers och bokade 8½ biljett!!
 Mamma och pappa och brorsan och hans familj valde bort vår djungelsafari...............de hade varit med förr!!

Vi blev hämtade av en minibuss 7.20 en tisdagsmorgon, alla hjärtans dag förresten!!
Jag kunde inte tänka mig något bättre sätt att fira den dagen på än med alla jag älskar på safari!!

Den bilturen var ca 45min längre än vi trodde..........men vi fick se mycket av Thailändarnas vardag på vägen, mormorn som skjutsade sina barnbarn i en sidovagn till scootern med tak över, skolelever med skoluniformer, hundar på egna morgonpromenader eller som låg och sov eller sträckte på sig på gator och trottoarer, fruktförsäljarna som plockade fram sina varor, elefantstallar,vackra växter som man bara ser i krukor här hemma,3-4 personer på samma scooter och många märkliga konstruktioner på scootrarna och en förfärlig trafik, så det var en härlig och annorlunda upplevelse!!

Så nådde vi vår startplats............trodde vi!
En engelsk talande thailändsk guide (som vi hade svårt att "könsbestämma", men han/hon var klädd och sminkad som en tjej............mycket vitpuder och spegeltittande var det för henne i varje paus)
-Nu ska vi gå en 20 minuters morgonpromenad(!!??) till ett vattenfall sa hon -Men det är inte så mycket vatten såhär års och sen ska vi titta på Gibbonsapor (hörde dem gjorde vi med en gång vi steg ur bussen)
Vi gick...........och gick.....och gick........ på en snirklig och uppförslutande stig genom en ganska torr djungel men med häftiga träd och växter


E ville prova lianerna


Sånna träd finns inte hemma i min skog!


...........och så kom vi fram till vattenfallet..................en rännil i berget!! Vilken flopp!!

Och så fick vi gå tillbaka hela vägen för att titta på gibbonsaporna!!
När vi kom dit fick vi vänta en 30 min på att de skulle öppna grindarna så att vi kunde titta lite närmre på aporna. Innan vi släpptes in kunde man läsa mycket om Gibbonsprojektet, hur man "förvildar" aporna som varit husdjur och/eller som varit vanskötta och misshandlade (och eftersom det är olagligt att ha apor som husdjur i bur i Thailand )och sen släpps de fria ut i naturen igen............i det finstilta stod det att de aporna vi fick se var de som inte kan återvända till naturen för att de är för tama eller för aggressiva eller har hiv eller herpes och ska bo här i resten av sina liv!!


När vi sen blev insläppta i området var det en bur i buren de satt i..............men vi såg lite av dem och hörde dem gjorde vi tydligt! O  kan tala om vad gibbonsaporna säger!
Sen gick vi tillbaka till bussen och åkte till buffelridningen!! Vi åkte och åkte och till slut stannade vi vid en åker!! På den åkern var det en bana som man fick åka buffelkärra i...............ett varv............tog ca 5min!!! KATASTROF!!


Då började jag tjura ihop......så jag bojkottade det!! Pratade med guiden...........inte heller hon/han tyckte att det inte var någon vidare safari!!
Och så in i bussen igen............ och vi åkte och åkte till en risig hamn där det fanns plastkanoter i ett skitigt vatten...........och en vissen mangroveskog.


Det ser bättre ut på bilden än vad det såg ut i verkligheten........

Jag bojkottade det.........också.............. och passade O så att de andra kunde paddla,kanske inte så vuxet att bojkotta det men vi kom ju iallafall därifrån fortare på det viset eftersom det bara var 4-5 kanoter vi fick turas om att paddla!!

L och T, A och m paddlade iallafall en runda fram och tillbaka...............det tog nog 20 minuter iallafall..............och de var faktiskt ganska nöjda, de hade sett konstiga fiskar som hade framben och naturen var vackrare bakom kröken!
Behållningen av kanotingen för O och mig och de andra som inte paddlat, var de vilda aporna vi såg när vi väntade 20 min på bussen.............som aldrig kom. Så till slut fick vi skynda oss och hoppa in i en annan buss eftersom det blev gängbråk mellan aporna.............och vi stod i mitten!! Apor är inte så trevliga djur!!

Mer bilåkning..........till elefantridningen (som vi kört förbi på vägen till vattenbuffelridningen) Där fick de som ville ha en orm runt halsen mot betalning,det ville m och M. O tyckte också att ormarna var intressanta så han försökte gå fram och hälsa på dem på egen hand................tills han upptäcktes och hindrades!!
Det fanns också en färggrann stor babian eller babianliknande apa som man fick ha i knäet om man ville...............det skippade vi. (fyra av de här färggranna stora aporna satt för övrigt i små burar i solen...........lagen om apor i bur gällde nog inte där..............eller!!)

Sen fick vi se hur man tömde gummiträd, guiden höll en förevisning......... på 5min..........
-Och så här blir det när det är färdigt sa hon sen och visade en kavlad "gummimatta"...............okeeej..........jag frågade om hur materialet såg ut innan kavlingen.........men det fick jag inget svar på...........hon tyckte nog bara jag var besvärlig..........som ställde frågor!!

När vi väntat en timme eller så och köpt svindyrglass och tittat på fula souvenirer och druckit 2l vatten........ var (för det var så otroligt varmt den här dagen inne i landet) var det äntligen dags för dagens höjdpunkt, elefantridningen!!
Vi hade visserligen  resignerat efter dagens erfarenheter  och räknat ut att det nog inte var fråga om en djungelridning.............men ändå......... jag var den enda i sällskapet med "elefantridningserfarenhet" så klart alla skulle rida tyckte jag. A hade också tjurat ihop på "safariparodin" nu så han ville bojkotta det först ,men offrade sig sen för min skull..............det var ju iallafall alla hjärtansdag och lite romantiskt lät det ju att rida elefant bara han och jag...............och elefantskötaren förståss!!
S som hela tiden protesterat mot elefantridningen med hänsyn till sin höjdskräck offrade sig också och satte sig på elefanten. Och han tyckte efteråt att det var "helfräckt".
Jag var under och efter  ridturen mest livrädd..........inte ett dugg helfräckt alls........jag kan inte minnas att det var såå otäckt när jag red på elefant sist.............men det är klart............det var ju ca 37år sedan ............jag var väl modigare........eller dummare då........eller nåt!!

Turen gick ner på trappor (elefanter borde inte  gå i trappor!!) brant ner i ett dike eller flod eller å.........  (det lutade mycket kraftigt, och där satt vi högt upp på en "parksoffa" spänd med 2-3 linor runt elefanten.......huga),  och så fick den stackars elefanten vada en ganska lång stund i vatten.........inget trevligt vatten heller


Hade man ramlat ner där hade man nog försvunnit..........frätt bort......... sen skulle stora klumpiga tungt lastade djuret upp för flodkanten med ännu högre lutning......vilket ledde till att vi lutade VÄLDIGT mycket bakåt............(då önskade jag nästan att jag suttit på Lisebergbanan eller nåt........den vet man ju är säker!!)

 
Den gröna naturen som man såg på bilderna i broschyren såg man inte mycket av i verkligheten!! De bilderna var nog tagna under regnperioden!!
De flesta var iallafall efter omständigheterna nöjda med elefantridningen!

Ännu mer nöjda blev vi när vi fick åka hem..............vi längtade verkligen efter poolen!!
Så varning utfärdas till kommande Thailands resenärer :
BOKA INTE IN ER PÅ DJUNGELSAFARI I BANG PAE, safaribokningar ska nog göras med resebolaget..........de vet ju vad de säljer iallafall!
Vi gick tillbaka till biljettförsäljaren när vi var tillbaka på hotellet och beklagade oss och visade bilder på verkligheten kontra broschyren och ville ha hälften av pengarna tillbaka............det fick vi förståss inte, men vi fick 400baht (ca 100:-) tillbaka per skalle iallafall!!

Ett par dagar tidigare gjorde vi också en utfärd som inte var vad vi trodde det skulle vara, men det var halvbra iallafall.
Vi tog Longtailboat från Kata Beach till Corall island.

Bilderna från den ön visade på rosa korallrev och mängder av färggranna fiskar, ett underbart ställe för snorkling. Mamma och pappa hade varit där tidigare och de rekommenderade det varmt och andra hade också hört gott om det, så dit åkte vi allihop i två båtar.
Besvikelsen där bestod i att det var ett dött korallrev med enstaka fiskar............mamma och pappa och reklambladet var nog innan tsunamin ändrade det rosa-vita korallrevet till ett grått och brunt korallrev!!
Behållningen på den vackra ön, för ön var vacker......... på land....... med alldeles vit snäcksandstrand, azurblått vatten och djungel strax bakom stranden.......... och restaurangen (som låg strax ovanför stranden,förståss!!) så vi hyrde solstolar och parasoll och förberedde oss på en dag med bad och snorkling.
Tills vi..........de........ började snorkla............
Behållningen var iallafall de stora varanerna som bodde i utkanten av djungeln som vi fick studera på ganska nära håll (min familj är faschinerade av ödlor, med undantag av T då som avskyr dem) O älskade ödlorna och lärde sig också säga ödla (.......så han har nog Frosthgener i det avseendet) och han roade sig också med att jaga krabborna på stranden och han lärde sig säga krabba med!!

 Vi lämnade den ön tidigare än  planerat och åkte vidare till Bon Island som skulle vara en fantastisk vacker ö!

Den VAR ljuvlig och det var inte så tätt med folk där heller......... om man bortser från en båtlast japaner som kom efter oss. Men de var underhållande när de simmade och snorklade.............med flytvästar på!!!


Vi njöt av vattnet ............och fnissade åt japanerna........
och sen ville vi åka in i en vik till en strand som kallades junglebeach som faktisk såg riktigt mysig i på håll iallafall men det gick inte för det var lågvatten när vi åkte förbi den!!

Men stundtals var även de mindre lyckade utfärderna HELT UNDERBARA!!


Och jag fick ju något att skriva blogg om..........dessutom!!
Eller blogg och blogg...........det blev snarare en roman!!Förlåt!!

Men som sagt: Thailandsresenärer efter oss: Skippa Bang Pae safari och Corall island men njut av Bon island och Freedom Beach ,Phi Phi öarna och Kata Noi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0