Internatskola

Nu när m har flyttat till internat tänker jag lite då och då på hur det var när jag bodde på internatskola...........i Indien!!

Men det är ju en väldig skillnad, hon går på gymnasiet, jag gick 4:an till 7:an!

Jag vantrivdes i den indiska skolan och övertalade mina föräldrar att jag skulle få gå på den svenska skolan 150mil bort......... istället..........vilket jag fick..........och då skulle lillebror också med....tyckte han...........så så fick det bli!!

Jag började 4:an och lillebror 1:an.
Det första året var vi väldigt få barn i skolan, 16 stycken tror jag och jag var den enda tjejen som bodde på internatet, det fanns 3 tjejer till som gick i skolan med de bodde inte där.



Jag och de andra tjejerna på skolan min första termin där, en gick i 2:an, jag i 4:an, en i 7:an och 1 gick i åttan.
Jag sitter längst till höger.........om ni inte känner igen mig!!

Såhär ser skolan ut (kryssen har jag kryssat i för att visa mina föräldrar vilka rum jag bott i)



från andra hållet.......uppe från slänten.
Skoldelen rymdes i den här änden av skolan.


Mot ingången

Det var en kristen internatskola som från början var tänkt som en skola enbart för de svenska missionärernas barn, men sen kom "industribarnen" sånna som mig och brorsan och de flesta av våra kompisar.



 
Berget Perymal är en välkänd profil för oss Kodaifolk!!

Skolan låg i Kodaikanal (allmänt kallad Kodai uttalas kådi)i södra Indien, ca 2000m upp i berget där det var svalare, (lite som svensk sommar året runt, och här kom det minsann regn lite då och då också) och med riklig växlighet av bla mimosaträd och eukalyptus.



På Kodaisjön rodde vi ibland eller så red vi runt den, mest på lördagarna.Då fick alla som ville skjuts ner till byn tillsammans med vuxna. När man sen gick på högstadiet fick man lite större frihet och kunde gå till byn andra dagar också, bara man skrev upp i boken vart man var.


En gatubild.........uppåt gatan



Neråt gatan....

I Kodai fanns (och finns) också en amerikansk skola, men nu tror jag den kallas för Kodaikanal International School. Den låg nere i byn, vår skola låg en 3-5km högre upp (reservation för felaktigheter, jag har inte varit där sedan 1975.............och då var jag ganska liten............så min avståndsbedömning kan vara fel!!)

Att bo på en kristen internatskola 150 mil från sina föräldrar innebär, att man bara kom hem till sina föräldrar 4ggr om året, man hade morgonsamlingar med böner och sång och gick i kyrkan varje söndag.

Man delade oftast rum med en eller två kamrater, men ibland kunde man ha eget rum, som tex när jag var ensam tjej på "boardingen" och killarna fick inte gå in på tjejernas rum och vice versa (även om jag vet att det hände ibland då och då när inga vuxna var i närheten)

Det fanns en husmor som bodde med eleverna på skolan (hon var inte alltid så populär!!) och en husfar (han brukade vara populär!!) som bodde i Settlementet (dvs Swedish Settlement, det blir svengelska när jag skriver av bara farten, det var ju så vi pratade!!!) men som tillbringade de flesta kvällarna på skolan.

Och så var det en hel stab med ayor.....(titta nu är jag där igen, med svengelska!!) som städade och tvättade, en kock (han hette Das),kökspersonal och chaufför och en hushund, Sandy, en tjock men varmt älskad golden labrador.

På kvällarna var man med i någon klubb som leddes av någon av de vuxna på skolan, det kunde vara bakning, golf, teater,frimärken, scouting, indisk dans, fotboll, då valde man en eller flera klubbar och det var kvällsaktiviterna. Fotboll spelades det en hel del och så hade en del elever kanin i en bur på den stora tomten eller så byggdes det kojor i skogen utanför!!
Fanns ingen tv eller data eller tv-spel då inte!!

Och på fredagarna var det ibland dans i "sittingroom" (eller så var det i hemlighet  sanning och konka eller ryska posten, då fick inga vuxna vara med!!)
Vi dansade "snowball", vilket innebar att ett par började dansa en låt sen bjöd de upp varsin ny danspartner osv, till slut dansade alla

Sammanhållningen var egentligen otrolig, dansen fick alla från mellanstadiet vara med på och när vi sparkade burken var alla från 7-16 år med och lekte och hade kul. Men som sagt vi var få elever, som mest under min tid var vi 26 tror jag.........(som sagt det var länge sen)


Hela skolan samlade på samma bild, högstadiet högst upp och lågstadiet längst ner (jag sitter i mitten med huvudet på sne........men nära första kärleken, som sitter rakt ovanför mig!!) Lillebror sitter längst ner, tvåa från höger. 
Det fanns 3 klassrum, lågstadiet hade ett rum, mellanstadiet hade ett rum och högstadiet hade ett och så  varsin lärare och så fanns det ett litet skolbibliotek. Som mest var vi 4 i klassen, men det vanligaste var nog att man var två i klassen.

Ett par gånger om året åkte vi på skolresa ner till "slätten", elever, lärare, husmor och /eller husfar,då brukade vi åka i ett par bussar till havet någonstans och titta på sevärdheter och kulturella saker och bada i havet, det var alltid en höjdare, även om bussresorna var långa och varma och med många stopp för reparationer, pukteringar och/ eller mat och dryckes pauser.



Vi bodde på hotell någon gång eller på en balkong eller på en altan, det var lite olika, men hotell hände nog bara någon enstaka gång ( vi sov oftast på golvet i prydliga rader, killarna på ena sidan och tjejerna på andra!!)



Och tog gruppfoton förståss, här är vi i Pondicherry och  framtidstaden"Auroville". (fast jag har då inte sett några så konstiga hus och områden ännu!! Men det är klart, de sa ju att  det skulle vara så om 50 år, och då är det ju tio år........eller nåt kvar tills dess........)
Jag sitter längst ner i mitten och dinglar med benen (bredvid första kärleken förståss!!) Lillebror sitter i mitten av de tre längst till vänster.
Mandapam, Madurai och Tranquebar var andra orter vi besökte.

På lördagsförmiddagen fick man sin veckopeng och så gick det skjuts ner till stan för att "shoppa", det blev mest silversmycken, småplock och godis eller så tog man en ridtur eller roddtur. 
Vi tyckte också om att gå till fotografen och fotografera oss i olika konstellationer



Det fanns också en "kiosk" ganska nära skolan som man besökte då och då och köpte godis i (bla skumma hemgjorda kolor ,jageriballs, inte en aning om hur de stavas men så hette de iallafall,att man inte blev magsjuk....men det är klart amöba fick ju en del av oss!!)

På helgkvällarna kunde det hittas på något lite extra, som maskerad eller underhållning eller myskväll inne hos husmor (som hade en tvårummare med toa på skolan).


Här är det maskerad......
Jag står med skelettet på ena sidan och.......förståss kärleken på andra!!! Lillebror sitter längst till vänster i andra raden.
Och det var ju samma sak där, alla åldrar deltog och lärare och andra vuxna (det fanns 3 lärare, en till varje "stadie" och dessutom ett tag en lärare i "engelsk konversation" och en engelsk pianolärarinna som kom någon gång i veckan och höll lektion.)

Det fanns också ett par badställen man besökte när  det var varma dagar eller vandring, men det var oftast tokkallt i vattnet.......vattnet kom ju från berget..........så de gånger man badade i Kodai är nog lätträknade



Här är en sådan bad och vandringsdag , (jag har inte badat!!).......jag ligger längst bort......  (jodå.......kärleken har jag inom synhåll........ även om han inte sitter bredvid mig) lillebror är närmast kameran.

Så så såg det ut att gå i skola i Kodai, och visst hade man hemlängtan ibland, men det är ingenting jag nu tänker på när jag tänker på Kodaitiden, men visst var man ovänner ibland och visst kände man sig ensam och rädd ibland och visst fick jag arga kommentarer från mina vänner ibland  som "anklagade" mig för att ha "lurat dit" dem till skolan (jag startade nästan en trend i Poona, där de flesta av oss industribarn bodde, jag var en av de första som därifrån flyttade till skolan och sen sa jag att jag tyckte att allt var så bra så fler följde efter)
Men brorsan och jag var mest populära på skolan....... ibland............när farmor och farfar skickade stora paket med svenskt godis........salta fiskar, bugg och annat (brorsan sålde till kompisarna och jag bjöd!!)Och så prenumererade de på Kalle Anka och någon tjejtidning åt oss, som kom med jämna mellanrum också, det var uppskattat.'

Men man fick vänner,man fick se mycket(indiska serpentinvägar),upplevde mycket (hörde hur schalalerna lät, det låter som barngråt), man lärde sig mycket (släcka skogsbränder),blev förälskad,man hittade på mycket (ramlade av hästen , slog bort en bit av tand och skrapade upp hela ansiktet som jag höll hemligt för mamma så att hon inte skulle oroa sig), jag blev självständig, jag fick ta ansvar (tex för tåg och flygbiljetter och packningen till lillebror och mig när vi åkte hem på lov, tyvärr fick han fira sin födelsedag en dag försent en gång för jag övertalade husmor att han fyllde den 21 istället för den 20:onde.......vilket visade sig vara fel..........när mamma och pappa ringde och gratulerade.......oops!!!)

Värst var det alldeles klart för mamma och pappa, att släppa iväg en 7-åring och en 10-åring så långt bort!!Och den enda kontakt med oss var via brev, (och postgången i Indien var iallafall inte då så välfungerande) som kom lite då och då, med stora utläggningar på "fjortisspråk" (liksom, fattar, känner inte för............jag vet....jag har läst dem.....hon har sparat dem!!!) av mig och -hur mår ni jag mår bra nu ska jag spela fotboll.......från B. Telefon fanns det visserligen men kopplingarna var synnerligen opålitliga........(fanns inga mobiler, chattar eller sms då inte!! Så har jag ju det bättre, även om m inte har tid att prata med mig från sitt internat så svarar hon i regel på sms iallafall!!)

Mamma pratar ofta om hur hemskt hon tyckte det var varje gång hon lämnade oss och hur mycket hon grät .......när vi........eller dem åkt...... så vi inte skulle behöva se det.
Vid ett tillfälle skulle vi ensamma flyga dit och bo på hotell en natt och sen få vidare transport till skolan, -Kom P så går vi, sa lillebror 8år och tog den älsta killen 15år (som var lite extra brorsa till honom och son till mamma och pappas bästa vänner) i handen och knatade iväg utan att vända sig om...... och jag 11år hade pass, biljetter och pengar i min bruna plats handväskan!!!
Det var förresten en förskräcklig flygresa.........värsta jag varit med om.........det skumpade och for upp och ner flygplanet och P och jag skickade den enda spypåsen vi hade emellan oss medans lillebror studsar och ropar -Nu störtar vi, nu störtar vi!!


När jag vinner den där miljonen.........eller två...... ska jag ta med mig hela min "klan", A ungarna, deras respektive och barnbarn och visa dem "mitt" Indien.
Det är min högsta dröm i livet faktiskt!!
Inte miljonen alltså, utan att ta med dem alla dit!!
Och när jag ändå vinner en miljon så bjuder jag nog med mamma och pappa och brorsan och hans familj också!! För vi brukar ha så trevligt ihop!!

Klasskort

1971!

Hittade det idag när jag letade efter fina bilder att scanna, det här kortet är väl inte så fint men roligt!
Det är mina klasskamrater (måånga klasskamrater!!) i 3:an på den indiska skolan jag gick då St. Mary´s



Vem som är jag är inte så svårt att se va??

Gulligt

Hittade lite söta bilder som jag vill visa!




Här är stallpojken,lille S 2år  ute och går i trädgården med det 1 vecka gamla shettisfölet Linda, han plockar gräs till henne.



Syskonkärlek!! M och m 5 och 3år som samsas om en vattenhink en varm sommardag!!

Augustivärme

27grader var det vid 15.30 tiden igår.................i slutet av augusti!! Och då var det ändå ingen sol!!
Det är bara inte klokt!!
Jag hade klätt mig alldeles för varmt!!
Men sen försvinner värmen på kvällen, då var det nere på 14 grader, det är stora temperaturskillnader det!! Och aldrig är väl kvällarna så mörka som i augusti.............speciellt ute på landet, det beror nog på att träden har alla sina blad kvar och skymmer det lilla ljus som kommer från himlen.

Jag jobbar hela helgen, men det verkar bli en lugn helg.
Jag är rätt glad nu att jag inte har kroppsarbete, för jag har sååå vansinnigt ont i min biceps...........alla rörelser över armbågshöjd är rent plågsamma...........och alla "rörande" rörelser (som diskning och rörandet.e.x) är också grymt plågsamma och det är svårt att ligga bekvämt när man ska sova för det värker även av tryck.........jag vet inte vad det är......(tyvärr kan jag inte skylla på träningsvärk!!)
 Äh...... det går väl över annars får jag väl kontakta doktorn på måndag så det inte är någon propp eller nåt, fram tills dess får jag väl hanka mig fram med voltaren gel och panodil. Men ont har jag!! Jätteont!!

Tittade på tv lite igår och då är det ju som alla vet regelbundna reklampauser och insåg då att Elgiganten behöver ny reklambyrå............en som kan stava............ i reklamtexten stod det "innbygd"..........två stavfel i samma ord på TV...........det måste vara rekord.......för visst stavas det inbyggd???

S fick förresten skaffa sig facebook i torsdags, då hade hans grupp 72 medlemmar!! (så många vänner har inte jag ens på facebook.........och då har jag ändå haft facebook i snart ett år!!)
Han i sin tur har idag 77vänner på sin facebook............och han tycker att facebook är ganska kul.......dessutom!! hihihihihi!
Och facebook är kul, men det finns en del som bara samlar på vänner............eller namn på sin lista snarare......för det är inte säkert att de känner dem, fick själv en vänförfrågan av en av  E och S vänner (som jag inte ens träffat) och en av mina gamla vänners dotter som inte heller känner mig ............men det är svårt att bara ignorera frågan tycker jag, så jag har  3-4st på min "vänner" lista som jag verkligen inte känner..........men men, vill de samla på namn ska jag väl inte förstöra det för dem!! För mig spelar det ju egentligen inte någon roll, jag samlar inte på namn, jag håller kontakt med dem jag känner som jag inte träffar så ofta............ alla är vi olika.

Hjärtligt Grattis!!

Önskar jag s (Mi:s yngste son) som äntligen fick sitt körkort igår!!


Grattis!!

Mormor som fyller 94-år idag!!


Scanning

Det har jag roat mig med en del sista tiden............
och sen har jag "terroriserat" min man, gamla kompisar, x-pojkvän och gamla klasskamrater med de bilderna på facebook!

Men det är så kul, att få se de gamla bilderna på helskärm istället för på ett litet kort!!

T.e.x det här:


En så  söt  A...............och liten...... alá 1979!

 L och O tittade på bilden och O envisades med att det var hans mamma på kortet............och det stämmer..........de är faktiskt riktigt lika på den här bilden (att det skulle vara morfar kunde nog inte O i sin vildaste fantasi inse!!)


Och bilden på mig........alá 1979 har jag fått kommentarer om på facebook att jag både ser ut som en gammal 40-tals filmstjärna (inte konstigt med den luggen!!!) och att S är lik mig på det kortet!!
Ja jag är minsann mig inte lik iallafall............nu har jag ju: mindre lugg,mer rynkor, mer påsar runt ögonen och mer mig..........

Men det är klart............jag fick ju igång mina gamla kompisar att leta i gamla album och scanna dem också...........


Så den här fick vi i retur A och jag.........
Det togs visst den 28/7-79 enligt uppgift!! (30år och 1månad sen ganska exakt!!)

Jag jobbar också hårt med att värva vänner till S grupp på facebook, han gav mig en utmaning..........(.ja jag tog det som en utmaning iallafall!!) att om det var 70stycken som gick med skulle han skaffa sig facebook (resten av familjen som är facebook användare har tyckt att han borde ha det  han med!!)
Nu är vi uppe i 67medlemmar och idag skickade jag ett massutskick till alla gruppmedlemmar för att få dem att inventera om de inte har någon liten kompis till som känner honom och som kan gå med, så ikväll får han nog skaffa facebook.........tror jag!!

Annars är allt som det ska tycker jag, i med magsjuka har blivit frisk och vi har fått sova de sista nätterna (jag tror hon snodde kycklingrens från bordet i lördagskväll som orsakade eländet!!)
Hon ska förrsten på spårkurs på måndag, med Mi:s äldsta son som har någon hundkurs med skolan,och hon ska bo med honom där, så på måndag har vi inte ens hund hemma A och jag...........då tror jag vi ska gå på bio...........vi har inte sett Harry Potter och de filmerna gör sig ju bäst på bio.

Jag började jobba igen i måndags och det kändes helt ok men det hade skett en del förändringar 2 ungdomar hade flyttat hem, en hade flyttat in och en flyttade in, så det hade hänt en del på jobbet under mina 4 semesterveckor.
Såg på mitt lönespec. som kom igår att jag har 17 rena sparade semesterdagar kvar ändå............så det kan kanske bli en vintersemester också..........Gambia eller Goa låter inte helt fel!

Någon altandörr har jag inte fått............om nu någon trodde något annat!!

I helgen jobbar jag och på måndag ska jag hjälpa till att hålla föreläsning om COPE-föräldrautbildning inför en massa folk..........hua..........äh.............det blir nog bra när jag kommer dit och jag får hoppas att min "afasi" (eller Kalle Anka språket som det också  kallats av ungarna!!) inte drabbar mig så illa då bara!! Fast jag brukar kunna hantera det bra nuförtiden genom att driva med mig själv (och det brukar locka till skratt och jag blir inte så röd i ansiktet av det heller längre........... annat var det i tonåren)

m tog sig tid att prata med sin mor igår.................det var trevligt!!
Det är ju inte det att jag oroar mig, för det gör jag verkligen inte alls, utan det är bara det att jag är nyfiken och van vid att hon är hemma och berättar saker som hänt och så.
Hon verkar väldigt nöjd med allt och idag skulle hon ha djursjukvård för första gången, hon skulle läsa matte lite extra (för hon har börjat funderea på om hon inte ska bli veterinär istället och få operera och så!!!???), hon hade låst in sin rumsnyckel 2ggr (!!??) hon har fiskat och hon hade kört traktor.Hon har verkligen fullt upp, så hon hinner nog inte längta hem............och det är ju bra!!

Nähe............nu ska jag läsa på inför föreläsningen, hänga upp tvätten och duscha hunden så nu har jag verkligen inte tid att sitta här längre!!
Vi hörs!

Tequila


En vacker bild!!

Det är så gott, speciellt med en apelsinklyfta beströdd med kanel efter att  tequilan intagits.
Den ska avnjutas iskall och i trevligt sällskap................och gärna på Böda!!!


Jag är verkligen en poet!!!! xD

Måndagsmorgon

Det här fick mig att mötas av ett stort leende strax efter kl 7 i måndags morse (första arbetsdagen efter semestern!!)



För ni ser väl bilen högst upp till höger???



Joå då...........det är A:s bil!!!

Okeej

Det var visst  inte bara m som hade mycket packning när hon flyttade till sin studentbostad!!

Såhär såg det ut runt mig när jag flyttade till min studentbostad i Motala på gymnasiet!!!


Tänk vad man glömmer fort!! (eller fort och fort..........vi pratar januari 1979!!!)

Hästtransport

m har varit hemma under helgen...........och hälsat på!!!
Pojkvännen s kom också och tillbringade helgen med oss.
m skulle ju ha med sig hästen..............(och en himla massa annat!!!.......... till Gamleby)

Så på söndagen packade vi bilen full...........igen............vi satte in s i baksätet och sen packade vi runt honom!!
Den här gången skulle ju förutom hästen alla hästprylar med............(och en himla massa annat)!!! 
Kan någon fatta hur mycket hästprylar det är!!
Det var hinkar,låda, 2 säckar mat,sadel, täcken, grimma, betsel, linor, hjälm, ridkläder, vojrockar,mm mm mm och så skulle det med: spegel, tavlor, krukväxt, prydnadskuddar, gardiner, småpryttlar, kläder och en jättegosehund (1m hög 1m bred!!) och så s grejer, s,m och A............jag fick inte följa med............jag fick inte plats ( och så hade jag en magsjuk hund dessutom)
Vi fick stänga bagaget snabbt............efter att vi packat om en gång för att allt skulle få plats.

Jaja, de kom iväg iallafall, lasta på hästen gick snabbt och bra och så körde de.......18mil framför sig!

Lite drygt halvvägs var det kissepaus och då upptäckte det att det var lite luft i ett av däcken!!
De hade turen dock att stanna på samma rastplats som ett äldre par med batteridriven däckpumpsmaskin (ja jag vet att det inte heter det, men jag hittar inte rätta ordet!!) Så de kunde fylla däcket med förhoppning om att de skulle kunna ta sig till en mack och där hitta punklagning på flaska (trots att A hörde att luften pös ut)
De kom till en mack, där hade de förståss inte vad de sökte, så de fick köra därifrån...........men det gick inte så långt........däcket sprack..........och bilen körde på fälgen.......ca 5 km från stallet......och hästen började bli alltmer orolig.
Så vad gör man??
Jo........... m lastar ut hästen och tar en promenad med den den sista biten (det var lite besvärligt med trafiken och vajerräcken...........men vad skulle de göra!!?? Hästen hade ju demolerat släpet fullständigt om den hade fått stå kvar!!)
A och s fick lasta ur bagaget (nu minns väl hur mycket jag skrev att det var i bagaget??) för att komma åt reservdäcket........ som ju ligger i botten på bagaget..............förståss!!! Och byta däck......... till det lilla tunna reservdäcket!!

Jag behöver väl inte säga att A fasade för den 18mil långa hemresan med litet reservdäck med hästsläp och få köra typ i 60km i timmen!!! (tur att han fortfarande var på gott humör av racen dagen innan)
Allt gick iallafall väl till slut............hästen fick rastas lite..........(vilket han behövde) och kom till sitt nya hem utan vidare missöden, m fick upp speglar, krokar , gardiner och tavlor på sitt rum och var nöjd och så gick de på kina restaurang
(kompressor heter det................däckpumpsmaskinen............nu kom jag på det!!!) 
A kom hem strax innan kl 21!!
Han tyckte det varit en lååååååååååångsaaaaaaam resa...........och en lååååååååång dag!!

Blackrace

Idag när jag kom upp på morgonen satt A med ett stort leende på läpparna.
Hans bil var på framsidan av lokaltidningen, överst till höger bredvid tidningsnamnet!!!

Det var ju blackrace inne i stan i lördags och han var där och körde...........och blev fotograferad!!
Bild på hans bil fanns också inne i tidningen och i konkurrerande lokaltidning, så det var en lycklig man jag mötte imorse!

Ja, han var förståss ännu lyckligare när han körde sina 10 race under lördagskvällen.............och vann 9 av dem......han förlorade knappt mot en annan corvette.
Jag hade i ett svagt ögonblick eller två....... tänkt köra jag med, men eftersom Dodgen dagen därpå skulle köra hästtransport,till Gamleby, så tänkte vi spara på den.
Men sen under kvällen blev jag lite sugen och A ångrade sig angående att raca   (!!!!???? race i bestämd form.........blir det raca??? jaja....skit samma) med Dodgen, och så var det nära att slå Sverige rekordet i Blackrace (och vi ville ju ställa upp för våra barn), S och E var ju med och arrangerade racet (E är t.o.m blackraceansvarig.......eller Blackrace general som det kallas) så då tänkte jag köra iallafall!! 

Men då fick jag inte det.........jag hade fel kläder ( ballerinaskor, trekvartsbyxor och kortärmat godkändes inte..........det ska vara heltäckande klädsel, hjälm och handskar)

Men S var inte sen att hänga på, han ville gasa lite (han hade besiktigat bilarna.........78st...... och förarna hela kvällen!!) så han körde Dodgen istället, och då ville han köra mot sin far......

Så det blev Frosth vs Frosth

S i dodgen och A i corvetten (precis som om någon skulle trott något annat!!)


Och Frosth vann.............(S hörde i sin walkie-talkie att något ljushuvud sa -Jag tror Frosth vinner..........(!!!????)

Det gjorde han................Frosth d.ä alltså

Men båda såg nöjda ut efteråt!!

A körde också ett race mot en granne med wiper (vi kallade det för "grannfejden"!!)
Gammal är äldst och A vann det racet också....... (trots att den andra bilen har en himla massa mer hästar!!)

Då ryckte det i mustaschen på A (ungarna brukar säga att det "rycker i mustaschen" på A när han är nöjd med något...........framför allt i bilväg!!)


Sandstrand



Hittade en så fin gammal bild som jag ville dela med mig av!!

Det är 2005 och lilla m och lilla valpen s som gräver i sanden!! 

Barnbidrag

Igår fick jag mitt sista barnbidrag.........efter 25år med barnbidrag.........ett klart bevis på att mina barn inte räknas som barn längre!!
Fast mina barn är de ju iallafall och jag lär nog fortfarande få GE ett och annat barnbidrag!!

Så nu måste man få pengarna att räcka från den 27 till den 25, utan extra tillskott den 20-onde!! Ny erfarenhet!!
Det fanns tider då jag fick mer än 6000:- i barnbidrag.......men det var längesen!!

Ett tag levde vi på min föräldrapenning och på barnbidraget, innan A fick ordentlig fart på firman, som väl var bodde vi väldigt billigt då, vi hyrde ett  stort gammalt hus för 1000-1500:-/mån.
Ett underbart hus, risigt på utsidan men varmt och ombonat på insidan............ja.....inte varmt som i grader, men varmt som i mänsklig värme och mysigt.
För det var kallt och första helgen vi flyttade in,juldagen 1985, då funkade inte pannan som den skulle (mitt i december och i juletid!!Då vet man ju hur lätt det är att hitta hantverkare!!) A, jag och L sov på madrasser framför kakelugnen de första dagarna!! Och gravid var jag också............men det visste jag inte då!!


Här växte barnen upp, granne med ett stall och massa tomt med fruktträd och annat mysigt,vi bodde här i 11år.

Sen flyttade vi in till "civilisationen igen", så det blev nära för ungarna till skola, dagis och kompisar


Och här bodde vi också i 11år!! (det här huset ser inte alls ut såhär längre, det är nu gråmålat, alla buskar är borttagna och så ligger poolen framför med vindskydd omkring)


Innan vi flyttade ut på landet igen


Här ska vi nog bo 11år också .........eller mer...............om vi inte hittar ett hus med sjötomt förståss!!

Vad jag har bloggat de sista dagarna............
Jag hade nog ett "uppdämt bloggbehov" efter semestern, men nu har jag stillat det, så nu ska jag ta tag i resten av mitt liv.........tvättstugan, fredagsstädningen tex.

I eftermiddag kommer m hem, och då ska det nog packas ner lite pryttlar och annat som hon kan göra sitt rum mysigt med när hon åker tillbaka på söndag och så kommer hennes pojkvän s  och så kommer nog L med familj i helgen, de ska fixa till det i stallet och jag ska upptäcka världen med lille O,  för jag är dålig på att fixa i stallet som är allergisk mot häst, hö och damm............så jag har inget inne i ett stall att göra egentligen!! (fast han ska väl klippa gräset med morfar först!! )
M är i Göteborg med flickvännen och kompisar och ska på Liseberg.

Ha en bra helg!!
Det ska jag ha!!

Teckenförklaringar

Det kanske är dags för lite uppdateringar för nytillkomna läsare av min blogg!

Jag är: en 48-åring som trivs med livet, jobbar som behandligsassistent på ett behandlingshem med "trasiga" men underbara tonåringar och härliga arbetskamrater, jag gillar att fotografera (och är så nöjd med att ha hittat forum för att visa mina bilder istället för att bara sätta dem i ett album) familjen, är en hängiven facebookare och så gillar jag att läsa och skriva. Jag bor  sen ett par år tillbaka med man och yngste son och hund på en hästgård 2½ mil norr om Kalmar med 10min promenad till kusten, och svampskogen som närmsta granne.(Vi gjorde tvärtemot vad alla andra gör när barnen flyttar hemifrån, istället för att köpa något mindre och flytta inåt stan, köpte vi något större och flyttade ut på landet!!!)
A är: min livspartner sen 30 år tillbaka (och vi siktar på 30 till) jag spanade in honom som 12-åring(!!??), han har ett glödande bilintresse, är egen företagare i reklambranschen och är en typisk kräfta som trivs bäst hemma (Böda är också hemma!) med familjen, men gillar också att resa till varmare breddgrader och han är  urläcker!!
L är: vår äldsta dotter, 25år,klok och härlig, nyutbildad usk som söker jobb helst med barn och ungdomar med särskilda svårigheter, hon har stort hästintresse och sin häst i vårt stall,hon är timvikarie på min arbetsplats och bor tillsammans med sin sambo och son i ett mysigt hus i ett samhälle nära mig.
S är: vår äldsta son 23år, jobbar med brodyren på A:s firma, han har en härlig humor, ett glödande intresse för japanska bilar (han vansläktas!!) och bor tilllsammans med sin sambo i ett hus nära mig.
M är: snart 18, jobbar hårt med att ta körkort och ska ta E-kort (A anmälde sig för 3 år sedan på körskola för att ta det kortet men det blev aldrig av så nu har M tagit hans plats istället) han är snäll och hjälpsam,han tränar taekwondo, och gör ständigt "stolleprov" (som att cykla 10 mil eller åka inlines 3-4mil!!) har ett stort bilintresse och går på motorbranschens fordonsprogram och umgås mycket med sin flickvän a däremellan.
m är: 16år och alltid minstingen,hon är en tuff tjej med många järn i elden, hon tar tag i saker om det så är pyssel, bakning eller snickeri, hon har även hon ett stort hästintresse och ska i helgen ta med sig hästen till internatet i Gamleby där hon bor, hon går djursjukvårdsprogrammet där och umgås så ofta hon kan med pojkvännen s som bor 25 mil bort.
O är: vårt 2 åriga underbara barnbarn, en tändstickspojke med guldlockigt hår som är härligt bortskämd med uppmärksamhet och gillar det, morfar är hans stora favorit och så älskar han traktorer och bilar och att hjälpa morfar klippa gräset med den åkbara gräsklipparen
T är: vår 30-åriga öländska svärson som jobbar som usk och älskar att driva med sin i hans ögon snurriga svärmor
E är: vår svärdotter "importerad" av  S från Sala,24år, jobbar på en callcenter (näe hon är inte callgirl!!) för canal digital, en pigg tjej med både bil och hästintresse!

Det finns också ett gäng fyrfota vänner i mitt liv.

i är vår 1½åriga klumpiga men goa pyrenneerhund
s är E och S:s 4-åriga  vackra långhåriga schäfer, som tillbringade sina första år i vår familj, men bott med E och S  i ett år nu.
n är L:s 3½åringa genomsnälla schäfer
t är en liten  uppviglande charmtroll till papillonspets som har dåligt inflytande på sina större vänner och han är nu foderplacerad hos A:s systerdotter och hennes far.w

Det var familjen det, och så finns det andra personer som nämns ibland

Mi är: A:s lillasyster (......och min med......hon var 12 när A och jag blev ihop........ så jag har adopterat henne lite!!) har i år testat på långliggarlivet på Böda och trivts bra med det
a 20år är hennes äldste son, s är 18år och son nummer 2 och så lilla N hennes snart 10-åriga dotter.
B och T är våra goa Bödavänner från Lund
Pi och S är Bödavänner fån Älmhult
S och K Bödavänner från Strängnäs
E är bloggande vän och kollega

Och så har jag mamma, pappa , farmor och svärföräldrar i närheten och en lillebror med fru och två tonårspojkar på västkusten (som jag träffar alltför sällan!!)

That´s it, that`s me and my life!!

Speeddate

Av mina 567e-mail som låg i min inkorg efter semestern var ca 400 från händelser på facebook (jag har nu hittat inställningen som gör att jag slipper få rapporter om allt.............jag menar hur intressant är det att läsa att okänd okänd har kommenterat namn namns status??)
Och så fanns det ett gäng mail från speeddate..........!!!?????
Jag har inte anmält mig dit........... och jag tror inte att A har gjort det heller!!!
 Är det någon som tycker det är dags för mig att byta karl? Eller är det någon som är ute efter min karl??
Jag lär väl inte lösa det mysteriet, men jag har fått förslag på matchande karlar Zeke 47 och aniceone 52 ska visst vara något för mig.............jag tänker dock inte ta kontakt med någon av dem iallafall!!

Däremot skulle jag gärna vilja ha en date med min snickare!!!
Så jag får mina för-----ade altandörrar någon gång!!!
A råkade stöta på snickare häromdagen (Å vad jag tror att hantverkarn önskat att han inte tagit den vägen den dagen, men han ska nog vara glad att det inte var mig han träffade, för just nu är jag den mest aggressiva i familjen rörande våra dörrar!!!)
Han erkände då att han strulat till det............jaa eller hur!!!! Nåt nytt!!??
Han hade INTE ens beställt våra dörrar!!!! Men nu skulle han göra det..........(oddsen på det???) Och så är det 6 veckors leveranstid på dem.........

AAAAAAAAAAAAAAhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggghhhhhhhhhmmmooooorrrrrrrrrrrrr!!

Jag tror det blir jä----ligt kallt i vårt sovrum när de ska öppna upp väggen i november.....................eller nåt!!!

Dagens fundering...

Hur kan det komma sig...............att det man letar ihjäl sig efter ena dagen, nästa dag bara ligger rätt framför näsan på en............där man letade dagen innan!!!???

Naaeh

Jag brukar inte tycka synd om folk, jag har svårt för det (medkänsla är en annan sak, det är jag bra på!!)

Men NU tycker jag synd om min äldste son, S och hans sambo E.

De gillar att styla,titta på, putsa , fixa, dona och köra bilar och mycket av deras fritid (och pengar!!) går åt till det.
Igår höll de på att fixa bägge sina bilar för att få dem fina och klara till blackracet ( = lagligt bilrace under ordnade former,på avstängd gata och med tillstånd från kommun och polis ) i helgen , och de blev klara och var nöjda vid 22.30 tiden.
På vägen hem körde de i varsin bil efter varandra, S körde först...........och 4 km hemifrån körde han på en grävling...........(de är hårda!!) och efter honom kommer E och kör på samma grävling!! S bil blev kvaddad i  fronten och E:s bil blev ännu mer förstörd i fronten och under och gick knappt att köra efter den kollisionen!! Och hon som hade tänkt köra race på lördag!!
Det var en ingen glad S som kom in till oss efter det och lånade silvertejp för att få fronten att hålla ihop så att han kunde köra den!!
Det är andra gången E råkar ut för det här, vad är oddsen på det?? För det var väl bara ett drygt år sedan hon råkade ut för samma sak när hon precis hämtat sin förra  bil från lack i Sala och påväg hem körde på ett precis nypåkört vildsvin och kvaddade hela fronten!!!

Fattar inte att man kan ha sånt oflyt, jag tror på ödet och att allt har en mening........... men vad är väl meningen med det???

Både A och jag funderar på att köra lite race på lördag, A har gjort det förut och jag hade tänkt göra det förra året men då började regna och jag vågade inte köra på de blöta vägbanorna, jag hade tänkt tävla mot E, men det går ju tyvärr inte nu!!
Men jag vet inte om jag vågar............körandet är väl inga problem.........köra fort är kul.......(jag kör gärna så fort det går till högsta tillåtna hastighet)....men jag vet inte om jag kan hantera "scenskräcken", det brukar ju vara mycket folk som tittar på!!!

Jaja vi får väl se.............jag lär återkomma till det!!!

Visdomsord

Har jag snappat upp lite under sommaren som jag vill dela med mig av.

Det första kommer från Runar Sörgard (av alla människor!!Han är sannerligen ingen stor idol för mig!!)
Han sa.- Att vara bitter är som att ta cyanid och vänta på att någon annan ska dö av det!!

Visst är det sant, bitterhet och tjurighet  också för den delen skadar ju mest en själv!!

Det andra fick jag från en dansbandslåt (av all musik, inget jag brukar välja att lyssna på, men det är dålig radiomottagning i Oskarshamn-Västerviks området, så jag lyssnade på det som överhuvudtaget gick att lyssna på!!)
Och då var det en låt som handlade om att bli gamla och grå tillsammans och en rad löd såhär : Du minns vem jag var, men du vet vem jag är

Det gav mig rysningar , jag som haft samma karl i 30år och han som haft mig lika länge och fortfarande är nöjd med det trots att det är många kilon och rynkor sen vi träffades!!!

.........och så var det en till................men den har jag glömt nu............typiskt..............jag får återkomma om det!!

Dissad

Jag är klart dissad av min yngsta dotter!!
Hon har inte tid att prata med mig..................och jag som är sååå nyfiken!! På allt!!!
Jag försökte igår kväll...........nähe hon hade inte tid.........hon skulle äta.
Jag skickade ett sms idag och bad henne ringa när hon hade tid............hon visste inte om hon skulle ha tid med det...........hon hade skola till kl18 och kl 19 var det "luckmöte" (nytt ord i mitt ordförråd men jag tror det betyder att de ska ha möte de som bor på samma "lucka"...........betyder nog korridorerna i huset hon bor!!)
Jag har iallafall fått veta att hon har kunnat komma in i sitt rum igen och att hon har mycket kompisar..............och det räcker ju ganska långt faktiskt!! Men hon har hunnit blogga............men hinner inte prata!!!
Jag ska försöka få tag i henne senare ikväll...........undrar om jag lyckas!!!

Idag hämtade jag mitt lille barnbarn iallafall.............han dissar mig inte (iallafall inte när A inte är med!!) För han hade så lång dag på dagis och det var första dagen efter sommaren för honom på dagis (hans mor jobbar för mig..........mitt sista semesterpass...........så hon jobbar och jag bloggar!!!)
Han blev överraskad att se mig på dagisgården, men glad och ville genast följa med och åka i mormors bil, (fast han frågade förståss var morfar var!!!)
Vi skulle åka till svärföräldrarnas stuga och få lite mat, (de har en stuga med sjötomt en bit norr om Kalmar, och där är det såå himla mysigt, men jag har varit där alldeles för lite...... för vi är ju på Böda)

Men så är det det här med bilstolar..........när mina ungar var små hade man koll på hur det skulle vara men jag sätter sällan eller aldrig fast O i sin bilstol i vår bil. Jag lyckades sätta fast själva stolen men sen när jag skulle sätta fast honom i stolen tog det tvärnit.......två bitar som ska sättas ihop och sen ihop med den tredje..........hm.........inte lätt!! Jag försökte en god stund, -tokig mormor sa O............ och sen blev han lite trött och ville ha nappen............så då fick jag springa in på dagis och hämta den..............(jag menar dem............för han vill helst ha 2-3stycken att växla mellan!!)
Jag var genomsvett vid det här laget för det har varit varmt idag!!! Och sen försökte jag få ihop spännet...........igen........men fick ge upp!! Och två varma hundar hade jag i bilen!!
Jag satte honom i framsätet i bältet och ringde till A som lovat att hjälpa mig om jag fick problem (hans firma ligger 1kvarter ifrån O:s dagis) men han var inte där............han var inne i stan och visade upp min bil på verkstaden (den jävlas .........igen...........!)............men S var där och han lovade att se vad han kunde göra.............så så fick det bli! S fick trixa en stund han med innan vi till slut fick till det och vi kom iväg.


eey man...........coolast i stan


Jasså skulle jag le................sötast i stan


Skratta lite........jaha.............(naturligt!!)..............gladast i stan

Vi hade iallafall en jättemysig eftermiddag vid stugan, och O pratar hela tiden och härmar det man säger, han är som en liten papegoja, så söt!!
 Mi och N och två av deras kompisar var också där. -ojoj hunden ramlade stackars hund sa jag -ojoj unden amla, stackas und sa O -Du får inte gå ner till vattnet sa jag -Ite gå till vattnet sa han, -Han är som en papegoja sa jag till Mi -Papegoja sa han.................
Han ville inte sitta still lika länge som vi andra vid matbordet, så han fick hoppa ner och leka lite, medans vi tittade till honom, men rätt som det var var han borta...........jag såg honom ingenstans, så jag gick ut på gräsmattan och ropade på honom
-Här är jag ropade han tillbaka då............bakom ryggen på mig!! och sen kom han springande, skrattande och i full fart rätt i famnen på mig............DET är såå härligt!!

Precis innan vi skulle gå hem hittade han en stor balja med leksaker..............typiskt............hur lätt var det att få  med sig honom hem då!!!??? Inte så jätte!!!
Så han fick väl plocka och riva runt lite i den baljan och så talade han om för mig vad det var för saker, och rätt som det var dök det upp en riktigt stor spindel i baljan............och då menar jag STOR!! Riktigt stor!!(hans mor, flera av mina arbetskamrater och andra familjemedlemmar skulle dött!!) Han rös till hela han och sa -ouh, men sen började vi leta efter den för att se vart den tog vägen (jag har m.a.o ingen spindelfobi........) för O och jag brukar upptäcka insektsvärlden tillsammans!! Men vi hittade den inte och efter lite mutning om att han fick ta med sig en racerbil, en grävskopa och en lastbil till bilen följde han med hem. Han kom dock hem en timme senare än vad det var tänkt!!

Men det är så mysigt, underbart och fantastiskt med barnbarn............det borde alla skaffa sig!!

Hästhandlare

Igår var vi och tittade på shettisen som ev. ska flytta hem till oss, L och O ha varit där och tittat tidigare, men den här gången  kunde A och jag också följa med!!

Hon  var sååå söt............



och liten............lika hög som O ungefär och bara en dryg dm högre än i!!!
 
Visst ser väl A lite förälskad ut??


O gillade henne också......


...........och hon gillade McDonalds äpplebitar i påse.......



Tyvärr hade hon ett sår på ett ben så vi kunde inte få prova att köra henne den här gången och det var ju lite synd, för det är ju det som A tycker är så kul!
Men vi skulle få komma dit och prova det en annan gång sa ägaren. Hon ska också komma hem till oss och godkänna oss och vårt stall innan hon bestämmer sig för om vi får köpa henne (!!??)

O tröttnade efter en stund på att titta på hästen, han hittade något som han tyckte var mer intressant........


En åkgräsklippare.........
Han tyckte mormor skulle åka med och så skulle vi klippa gräset istället!!!

Vi tittade sen också på hennes andra hästar, bla en 47(!!!???) årig ponny!



Massa hästar hade hon........



Bla två så små söta föl..........


Den här ville L ta med sig hem........


Han verkade kunna tänka sig att följa med hem också........


Fast här har han ju kompisar..........



..............och mamma!!!

Men m har inte sin mamma med sig i Gamleby............men det har inte hennes mamma fattat riktigt än...........upptäckte jag när jag hade dukat fram en tallrik för mycket till middagen igår!!!

Himmel och hav

De möts på Böda



Men färgen kan variera när himlen färgar havet


Bödasommaren

 Vägen ner till stranden......



Badpojkarna A och O  (A till O hihihii)



Tättintill



Påväg tillbaka från stranden A, hans systerdotter N och lille O


Fråga: Vad gör man väl när barnbarnet inte vill sluta leka i sanden?



Svar: Man tar med sig lite sand från stranden!!



Vår kompisar!! B och T, K och S, M och Pi i samspråk, det kan vara lite kaffegök också.........inte omöjligt!!



O fick prova "stoa tackton som pockar bollar"........golfbollar!


En dag på stranden, i vattnet ,med luftmadrass, det är kul tycker Mi och jag.........men hennes dotter  N fick också vara med.........ibland


Min man och mina hundar............finast i världen!!



I skuggan med en god bok!


En del fick jobba under sommaren också...............M tex...............han har stekt hamburgare och skurit grönsaker hela sommaren!!


.............och m sålde sockervadd på kvällarna och plockade skräp på dagarna


Kräftskiva!!!


Det är trevligt med kräftskiva...........fråga Mi


men de fick inte vara med.........





Sista tacokvällen den här sommaren............inne i vårt förtält.........kan nog finnas lite tequila gömt någonstans på bordet!!


lite sorgligt är det allt..................när sommaren och säsongen snart är slut!!

Men vill ni se mer bilder från vår sommar och vårt gäng gå in på www.oland.bilddagboken.se ,där har paparazzi S och mammarazzi Mi bidragit med en hel del extra material!!!





Gamleby

Igår lämnade jag av min lilla dotter på internat.............ja jag vet.......... hon är 16............men iallafall min lilla dotter!!!


Och det är ju inte såå länge sen hon var såhär liten..............eller???
Och hon ska bo där i 3år!!!!

Det blev en rejäl packning hon fick med sig iallafall............både nödvändigt och sånt som jag tyckte inte var så nödvändigt ...............att ha med sig den här gången iallafall!!!
En stor resväska, en kartong, en tvättkorg, datorn, cykeln och så 4 bagar till!!!!


Hon var ganska nervös innan vi åkte, men när vi kom dit strax innan 10 så var hon mer förväntansfull!!

Hon hade tur och fick eget rum och ännu mer nöjd blev hon när hon förstod att man kan få ha nattgäster, så pojkvännen kan få sova över ibland. Hon kommer ju närmre honom nu eftersom han bor i Linköping!!
Hon bor i en korridor med 3 andra elever och delar dusch och toa med dem och så finns det ett gemensamt kök för alla 5 korridorerna på gaveln av huset. det var väldigt spartanskt rummet, så hon kommer nog att ta med sig lite mer små plock, spegel, tavlor och nya gardiner (hon gillade inte de rödrutiga som fanns där så värst!!) när hon åker tillbaka dit efter helgen hemma.
Den här helgen kommer hon hem men sen har hon djurjour och stalljour vissa helger.
Hästen ska hon ta med sig upp nästa vecka också.


Det var full aktivitet från det vi kom dit, samling och upprop, fotografering, lappar att fylla i,
arbetsklädsprovning



Inkvartering, lunch, uppackning, mentorsamtal och så avslutades det med fika, sen fick föräldrarna inte vara kvar längre............ingen inskolning ...... ingenting , man skulle bara lämna sina barn och åka, bara sådär!!! 


Lilla m, ensam i den stora skolan!!


Men sen hittade hon en kompis!!!

Skämt åsido, det kommer att bli så bra, hon har aldrig haft svårt att få kompisar eller att komma överens med folk (hon är ju inte yngst av 4 för intet, och de 4 kusinerna närmst henne i ålder är pojkar allihop!!)
Det är bara jag som är fjantig............jag vet!!
Kom på mig själv när de pratade om nästa dags aktiviteter:  -kl 8 samlas vi och........ ojdå tänkte jag, hur ska hon komma upp till 8 själv.................precis som om hon inte gått upp själv om morgnarna de sista 3 åren och ofta innan mig!!! Knäppt!!!

Men hon tyckte nog det kändes lite läskigt när jag skulle åka hem -Kan du inte bo här med mig sa hon



-Ska jag sova här alldeles själv, sa hon också...............

De bägge meningarna var nog mest på skämt, men det är klart att det måste kännas konstigt även för henne!! Hon är ju trots allt van vid att ha föräldrar eller åtminstone syskon runt sig alltid!

Så jag åkte ifrån henne vid 15-tiden, då skulle de spela brännboll och grilla korv alla nya elever , lärare och fritidsledare.

Jag fick sms från henne senare på kvällen, då hade hennes dörr gått i baklås och hon kom inte in i rummet!!!

Alla dörrar har ett elektroniskt kodlås som öppnas av en "tagg" eller "tagg" och kod och nu hade hennes rumsdörr lagt av............hon kom inte in.............ingen kom in......... och det fanns ingen vaktmästare med jour tillgänglig och de andra vuxna på internatet kunde inte lösa bekymret.
Så hon kom inte in i sitt rum och kom inte åt sina saker, viktiga saker som tex sängen,sängkläderna, tandborsten, sminket (som verkade vara hennes värsta bekymmer!!!) eller kläder!!
Ja,det verkade inte vara något stort problem för henne iallafall, hon hade haft det trevligt och fått nya kompisar, Therese, Matilda ,Hampus mfl och det skulle lösa sig sa hon på något sätt, hon hade bjudit sina nya kompisar på tårta (resterna från kalaset dagen innan, som hon tog med sig!!) och allt verkade bara bra (!!??)

Självklart så var jag tvungen att sms:a till henne idag på morgonen för att hör hur det löst sig, hon hade sovit hos Therese under natten och allt vara bara bra................bortsett från det där med sminket då..........Och nu skulle de ut på en "lära känna dag" med paddling, sammarbetsövningar m.m!

Hon klarar sig utan mig!!?

Hon har förresten en egen blogg,  www.moafrosths.blogg.se

10.58

.........i lördags tog min Bödasemester slut............då åkte jag ut genom campingbommen!

Och det kändes faktiskt helt ok, (från 30 kvadrat till 225!!) jag hade då inte varit hemma sen den 19juli!!

Men då var det dags att åka hem för att tvätta och packa inför m:s flytt och så skulle hennes 16-års dag firas......... igen..... av de som inte var med på Böda...............m.a.o alla utan A, jag, Mi och N!!



A och m körde hem hästen medans jag körde hem hunden, cyklarna, tårtor och allt annat.
Det blev bara en hund med hem, för t hade åkte hem med sin nya husse kvällen innan.
Känns skönt med bara en hund, i är mycket lättare att ha och göra med när man har henne ensam.
Nu får vi bara hoppas att t sköter sig och inte äter upp husets marsvin!!! För då får vi tillbaka honom............men det är klart............äter han upp dem så är det ju inga problem att ha honom kvar..........eftersom marsvinsproblemet är löst.........näe fy vad jag är elak nu............det finns ju folk som gillar marsvin (eller matsvin som S trodde de hette när han var liten!!!)

Vi har iallafall haft en härlig Böda semester, sol och bad nästan varenda dag, en riktig lat semester med mycket böcker och få utflykter.
Ja...... vi har ju faktiskt varit på två marknader förresten och några bilturer med corvetten och några rundor in till Löttorp för att fylla på kyl och frys.
Lite fester har vi också haft ett par tacokvällar, kräftskiva och två gyroskvällar, och en gång var vi ute och åt på restaurang filébuffé............på campingen!!
Och så övningskörde jag med m första gången på hennes födelsedag, på småvägar och mindre landsvägar på norra Öland.
Det gick riktigt bra, fast hon är en "kantkrypare".............livrädd för mitten av vägen..........
Vi började köra på en liten grusväg strax utanför campingen, smart väg tyckte jag........ utan trafik..............trodde jag............men självklart så mötte vi två bilar på den lilla smala vägen, så hon fick trixa och nästan köra ner i diket för att släppa förbi bilarna!!
Men hon fixade det , vi  lånade hennes kusins bil ( vi hade bara stora automatväxlade bilar med oss)

Det var skönt att komma hem igen efter semestern igen iallafall.............vatten och avlopp är underskattat!! Och det är skönt att slippa stå i kö till dusch och toa och att kunna skölja rent stekpannan med en gång när man lagar mat, och slippa lyssna på P3 på toa!!(Även om man ibland har blivit kvar längre på toa än nödvändigt för att man lyssnat på något intressant)
Jag har en hel del tvätt att vika och sortera, A har gjort grovjobbet med tvätten så jag har bara behövt köra några maskiner den här gången men det finns iallafall lite grann kvar.


m provade hammocken och altanen, de hade hon inte provat eftersom hon har bott på Böda sedan veckan innan midsommar.............(och självklart har hon sin bästa födelsedagspresent med sig, en i-phone som hon fick av pojkvännen!!)

 I söndags hade vi då släkten här på kalas!
Hela familjen samlade på samma bild!!! Inte ofta det händer!!

Vi satt på och fikade på vår fina altan
(som också användes som innebandyplan under kvällen.................O och jag spelade  innebandy!!Det gick inte att kasta tennisbollar..........för de rullade ut under altanräcket, men innebandybollarna var större!!!)

Framåt kvällen när hundar och ungar behövde rasa av sig lite,


 hamnade vi alla på den stora trappen ner till trädgården, A konstaterade då torrt att det kanske hade räckt med att vi byggt  trappen istället för att lägga ner massa pengar på en altan =).



Om någon undrar så har vi fortfarande bara en ful provisorisk förrådsdörr, ut till altanen som man "låser" med en enkel tunn hasp............inte två fina altandörrar med fönster och riktiga lås!!!

Undrar när de kommer!!! Lär inte bli innan sommaren är slut iallafall!!

Grattis!!

Till m, minstingen i familjen som fyllde 16år igår!




 Liten har blivit stor!!

Regn

Jaja......lite regn får man väl ta på sin semester..........det verkar ju alla andra ha haft!!!

Men regnstatestiken är ganska god iallafall..........det har ju iallafall inte varit något dagsregn bara  några timmar regn och sen skiner solen och man kan sola eller bada igen!!

Badstatestiken är bättre..........jag har badat alla dagar utan 3 på min semester (........och de flesta dagarna har jag njutit av det!!)

Men en regning dag kan jag rekommendera att man läser mina vänner och kollegors bloggar,(ja, de går förståss bra att läsa dem en fin dag också om man sitter vid datan!!) 
S:s underbart humoristiska blogg "skriven" av hennes schnauzervalp Lexuz, den hittar du på www.lexuzschnauzer.blogg.se och den blir man på gott humör av och får sig ofta ett gott skratt, och sen E:s blogg www.kajplats13.blogg.se, den är så vackert skriven , välformulerad och dekorerad med fantastiska bilder på natur, miljöer och hennes schäfer (som för övrigt är kusin med min fd schäfer s!!)

Nu har det slutat regna, nu ska jag sätta mig ute igen och dyka in i min för sommaren favortitbok "Den som dödar draken"

Nattpromenad

Det var en mysig nattrunda jag tog med hundarna igårkväll.
Jag gick ner mot stranden och ju närmre vattnet jag kom desto varmare blev det, och allt var helt vindstilla, vattnet slog bara lugnt mot stranden...........rent ljuvligt.

Hundarna blev lite fjoskiga och såg spöken båda här och där...............eller kaniner...........i mörkret...........tramsar!!
När jag sen vände in mot campingen igen blev det klart märkbart kallare för var steg jag tog................tänk vad vatten värmer!!

 Idag på morgonen  när jag gick ur husvagnen såg jag knappt ut genom förtältsfönstrena..............de var helt igenimmade av fukten och värmen!
Det är lite grått idag men 21grader varmt, så det blir nog en go dag idag med, men snart är det dock slut med Böda semestern och får sen ha en vecka semester hemma istället..............men då blir det nog en hel del jobb................och så ska jag låna O någon dag också, för jag längtar efter honom............och träffa mina stora barn.............det var ett par veckor sen sist!!
Men idag fortsätter jag med min bok "Den som dödar draken", det ser jag framemot................tror jag ska börja läsa redan när jag äter frukosten strax!!

Bokfrosseri

Jag har verkligen frossat i svenska deckare i sommar.............. och på köpet fått både geografilektioner och årstidsskiftningar!

Jag har läst:
Theorins böcker och hamnade på norra Öland på hösten och i smällkalla vintern,
Vinter och vår på västkusten med Camilla Läckberg
jag läste om en het sommar i Linköpingstrakterna av Mons Kallentoft
Mari Jungstedts vårvindar på Gotland 
höst i Stockholm med Lisa Marklund
Åsa Larssons sommar och höst i Kirunatrakterna
och nu är det Leif GW Perssons skildring av Stockholms förorterna som ligger bredvid mig.

Alla böckerna är klart läsvärda, men den jag håller på med nu känns som det där lilla extra, jag gillar sättet Leif GW skriver på och språket han använder!

Men jag hade en förfärlig bok som jag tvingade mig igenom, (jag kan inte låta bli att läsa böcker jag börjat på även om de är dåliga......................tyvärr!! )
För det är så frustrerande när man insett att det aldrig hände något......att man liksom aldrig kom till något intressant eller något som man fastnade i............ trots att man läst ut boken!!
Nattvakter hette den........... VARNING VARNING!!

Så jag tar en morgonpromenad med hundarna,läser, äter, läser,badar, läser,tar en kisserunda med hunden, läser, tar ett dopp, läser,äter, läser, tar en långrunda med hunden, läser..............men ibland  åker jag och handlar lite också!!
Så är mina semesterrutiner på Böda, kvällarna läser jag dock inte, då är jag social, eller spelar kort eller nåt.

Det är sista veckan på Böda nu.........på lördag åker vi hem och resten av helgen har vi fullt upp. Det ska tvättas, packas och firas födelsedag,innan m ska till sin internatskola på måndag, men A, älskade karl har tvättat en himla massa, nästan allt sen han åkte hem i torsdags.............(och det tillhör inte vanligheterna, han blev bortkopplad från tvätten redan på 80 talet efter att ha färjat en hel vittvätt rosa och strax efter det blev det en ljusblå tvätt) Så tvätten brukar jag sköta, men det finns nog en hel del tvätt att sortera iallafall, när jag kommer hem.................annars kanske han tror att jag är umbärlig................att han klarar sig utan mig!!

Men sedan kl 7.30 idag har jag varit ensam med hund/arna i husvagnen och är det tills imorron kväll............känns konstigt men......... faktiskt lite skönt............Jag rår mig själv, äter när jag är hungrig, vilar en stund när jag blir trött, tar en promenad när jag..............eller hunden blir rastlös,umgås eller pratar lite med grannarna om jag känner för det, läser medans jag äter, väljer vad jag ska titta på på tv:n..........går och lägger mig när jag är trött............sånt som  inte tillhör vanligheterna!!
Men som sagt lite skönt är det...............när jag inte behöver vara ensam mer än ett och ett halvt dygn iallafall!!

Men jag har en blindhund............ja rättare sagt en "blind" hund..............i verkar ha ont i ögonen och blundar och kisar och ser konstig ut, jag vet inte om det är någon allergi eller ögoninflammation, hon blir lite bättre när jag sköljer hennes ögon med ögonskölj (som jag köpte till mig häromdagen eftersom mina ögon kändes trötta och "grusiga" av att sitta i solen och läsa hela dagarna!!)  hon gillar det inte men hon ser bättre ut efteråt men hon blev mycket sämre när hon rullade sig i mossan (som hon tycker så mycket om att göra) så jag vet inte vad det beror på riktigt om det är något i lavan som hon inte tål eller som irriterar ögonen, blir det ingen förbättring får jag väl ringa någon djurklinik, (det borde väl finnas en sådan även på norra Öland??!!)

Nähe, nu ska jag ta en nattrunda med hundarna innan jag ska gå in och lägga mig!!
See you!!

Medelhavskänsla

Det får man på Böda idag, ljumma vindar och en doft av havet!!

Satt utanför bageriet idag och väntade på att de skulle öppna ,så jag fick mina nybakta frallor, och det kändes som om man var utomlands..............(bara linne och shorts på mig kl 7.45 på morgonen) och mjukt värmande solsken och folk som var lika lättklädda som jag som gick omkring!!

Man behöver inte åka utomlands på sommaren.................åk till Böda istället!!

Det är härligt med semester............och jag har halva semestern kvar!!
Livet är toppen!!

Shetlandsponny

Visst skrev jag det i vintras??  
Att A nog skulle köpa sig en lite shettis att köra med lille O till hösten??

Ja, i vilket fall som så verkar det bli så nu..................m flyttar till Gamleby och tar sin häst med sig och L:s häst kan ju inte stå själv.................så................då behöver vi en häst till i stallet...............det blir nog en shettis.......lagom stor som man kan åka lite vagn efter.............SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ mysigt!!

L och O  har varit och hälsat på en liten shettis som är till salu, hon är världs snäll och heter Tösen, O var inne och kelade med henne i boxen och sen var de ute och åkte vagn, L, O och hästägaren.................och det tyckte shettisen var kul och sprang i full fart!!


Visst är hon lite söt??
Hon är bara 15cm högre än vad i är!!
Och hon är dessutom "rumsren"......om hon släpps ut innan 6.30 om morgnarna!!!

Jag var precis ute på kvällsrundan med hundarna, jag gick nere vid stranden och ifrån vattnet blåste det ljumma vindar från det 23gradiga vattnet!! Eftersom vattnet är varmare än luften!! Ljuvligt!!
Varmare än 23 grader i vattnet blir det sällan på Böda, men idag har det varit det.
Igårkväll gick vi ner ett gäng och tog ett nattdopp vid 23 tiden (efter kräftskivan) i månskenet, helt fantastiskt, vattnet var ljummet och så skönt!!
Böda är toppen!!

Och än har jag två veckor kvar av min semester............
Imorgon åker m och s till stan och sen ska de sova hemma en natt, då blir jag alldeles ensam på Böda!!
Och ikväll får jag gå och lägga mig ensam i husvagnen för m och s är på personalfest........(och det vet man ju hur de är!!)

Jag och hundarna................


och..............lille t tillbringar större delen av dagen med Mi och hennes dotter N!!

Förhoppningsvis kommer han att flytta hem till N och hennes pappa innan skolan börjar, för de gillar verkligen varandra N och t, han blir så lycklig när hon kommer och hämtar honom om morgnarna (N:s storebror är allergisk mot hundar så han bor inne i vår husvagn om nätterna, men tillbringar dagarna med N)
Och då blir ju mina problem med två hundar lösta (ingen uppviglande småhund som stör i:s lugn och uppfostran!!) och t kommer till någon som verkligen gillar honom, nu när m snart flyttar och inte kan aktivera eller ta hand om honom på samma sätt längre!
Det blir så bra!!
Och alla blir nöjda!!
Såvida inte t terroriserar marsvinen i sitt nya hem för mycket, för då kan han inte bo där.

Då får vi försöka hitta ett annat hem åt honom.................men det hoppas jag vi slipper!!

Badkompisar




Övergiven

...........ja det känns lite så!!

A har lämnat Böda och börjat jobba, M har slutat sommarjobbet och åkt hem från Böda och m jobbar.........med att göra sockervadd!!
Så det är bara i och jag här......... men................egentligen inte...........Mi har sin husvagn 3 vagnar bort, S och P finns "bakom ryggen" på mig och K och S bor snett bakom.............men ändå!!!

Det känns som om min semester är väldigt lång i år............bara hälften har gått..........och det var länge sen jag badat så mycket en sommar, mycket tack vare Mi som gillar att bada lika mycket som jag, så jag har alltid en badkompis nuförtiden.............det gillar jag!!

Jag skulle egentligen vara barnvakt............nä......... det kan man inte kalla det för............jag skulle egentligen ha varit mormor på heltid idag och imorron var det tänkt.........men det blev ändrade planer och inget med det...........L och T tog med sig O till Blekinge dit de skulle fredag till lördag.........känns lite snopet ,även om jag var lite orolig hur det skulle gå med att ha O själv utan A att luta sig emot..............morfar är ju bäst..............även om mormor är helt ok!!

Men vi fick ju rå om honom förra helgen.........det var mysigt!!
Han fick då åka riktig traktor (traktorn som plockar upp bollar på golf rangen, s jobbar där) 


Gissa om han sken som en sol!!

Och så tittade vi på m som snurrade runt (tanken var väl att hon skulle gå och springa på vattnet!!) inuti en stor genomskinlig badboll i en pool


.
Och så var vi och badade och jagade maneter ena dagen och lekte på stranden och rasade andras sandslott den andra dagen.




Natten däremellan gick nästan bra den med..............han vaknade bara till vid 4 tiden av en mardröm eller nåt.......
-mormor morfar sa han och sen  ville han läsa bok!!??...............men han sov men var arg.............han somnade dock lugnt efter en liten stund.
A sov lite illa resten av natten,förståss..............tänk att en sådan liten människa kan ta en så stor plats i en stor säng!! Så A fick sova middag när O och jag gick till stranden morgonen därpå!!
O tror nog att Böda ligger bakom kröken tror A, för han brukar somna strax utanför Läckeby och vakna på Böda!!! Även om han åker nercabbad corvette som han gjorde i lördags!!


Räkningar

..........ja så är det.........jag fick avbryta mitt solande, badande och läsande, för att sätta mig inne i förtältet och betala räkningar!!
Det borde finnas en räkningsfri månad precis som det finns en arbetsfri månad!!!

Runt omkring mig på campingen håller folk på att plocka ner sina förtält, mångas semester slutar ju nu, andra går förbi med riktining stranden med uppblåsbara badleksaker, det kommer förbi både krokodiler och delfiner, som i nogsamt studerar......... och så kommer det en hund ibland som det ska skällas på...........i hatar småhundar..............pekineser, pudlar och pappillon skäller hon på, men kommer det förbi en stilig schäfer, rottweiler eller leonberger ser hon bara på dem med vördnad och beundran!!!

A är iväg och hämtar lille O som ska bo hos oss en dag, så vi kan få rå om honom ordentligt, det ska bli sååå mysigt....... jag har köpt en ny traktor med släp åt honom och såpbubblor!!

Som sagt det är inte alls dumt med semester, det där med att jobba är nästan överskattat!!

Grattis!!

Till min S,
 min älste son som fyllde 23 i torsdags (fast själv sa han att han fyllde 21+)

RSS 2.0